Artikler

Brush lettering for nybegynner

Bilde-brush-lettering-med-teksten-Everyone-sucks

Her skal du få gode tips på hva du trenger for å begynne med brush lettering. Brush lettering er en enkel, morsom og mer kreativ variant av tradisjonell kalligrafi.

Hva er brush lettering?

Brush lettering er den moderne variant av tradisjonell kalligrafi. Til dette bruker du pensel, og ikke vanlig kalligrafipen. Det er mindre regler å forholde seg til, og du er mer «fri» til tekste litt mer som du vil, i motsetning til tradisjonell kalligrafi. Dette gir deg mulighet til å være mer kreativ jo mer du lærer. (Her er for eksempel 2 instagram kontoer du kan følge for inspirasjon: Happy Letters_by Maria og Inkyaffairs.)

For å skrive brush lettering trenger du brushpens eller pensler. Det finnes uendelig mange ulike varianter, men jeg skal hjelpe deg til å velge gode penner/pensler å begynne med. På så vis håper jeg å gi deg inspirasjon så at du tørr å prøve, og finne «din» vei til kalligrafiens under.

Veldig kort om kalligrafiens historie

Kalligrafi er kunsten å skrive bokstaver, en skriftkunst. Kalligrafi kommer fra «kallos» som er grekisk for skjønnhet og «graphos», som betyr skriva. (kilde fra web: Funkatips).

Her er noen ulike variasjoner som man har delt opp kalligrafien i:

  • Østasiatisk kalligrafi. Kommer opprinnelig fra i Kina, Korea, Vietnamn og Japan, og skrives med spiss pensel.
  • Arabisk kalligrafi. Denne skriften fant man første gang hos egypterne omkring 1200 fvt., de brukte bredkantet sivrørpenn og skrev på papyrus.
  • Moderne vestlig kalligrafi. Her bruker vi det latinske alfabetet, og har brukt alt fra fjær, rørpenn, metalpenn m.m.  

(kilde fra web: Store Norske Leksikon)

Foto: Indrelid Trygve, skrift av Christopher Haanes, bilde fra Aftenposten

Tips på hva du trenger til brush lettering

Hvem som helst kan prøve å skrive brush lettering, og du kan klare deg godt med blyant og vanlig papir. Men det er mer morsomt å skrive med penner som er lagd til denne varianten av kalligrafi. Så her kommer en liste på hva du bør begynne med for å komme igang:

  • Steg 1, brushpens
  • Steg 2, pensel
  • Steg 3, vannpensel
  • Steg 4, farger

Steg 1, brushpens

Jeg anbefaler å begynne med noe som heter «brushpens». Disse er tuscher og finnes i mange ulike varianter, størrelser og farger.

De som jeg syns er beste for deg som er ny, er Pentel Fude Touch Sign brush. Disse pennene har en «penselformet spiss», men den har en hard spiss og er enklere å skrive med enn de som har en spiss som er mykere og mer fleksibel. En hard spiss gir deg mer «kontroll» på skrivingen når du er ny.

Spissen er også lagd av plast, noe som gjør den mer tålig. Du kan bøye og «presse» ned spissen ganske hardt, uten at den blir direkte skadet. Mange andre brushpens har en spiss lagd av felt, men de kan fort bli utslitt når man er ny på dette. Pentel Fude Touch Sign brush får du kjøpt på mange ulike steder, som f.eks. Tudos.no, penstore.no eller andre liknende forhandlere og bokhandlere. Prisen er også relativt rimelig syns jeg, mellom 35-50 kr, og det finnes også sett med flere farger. Finns også en variant til, som er veldig god å skrive med som heter Tombow Fudenosuke Colors.

Når du føler at du mestrer teknikken, er det dags å begynne å teste ulike varianter og størrelser av brushpens. Jo større spiss, jo vanskeligere syntes jeg det var, og jo mykere spiss, jo mer må du konsentrere deg. Men øving gjør en mester, så det er bare å prøve seg. TIPS! Tombow og Stabilo er to merker som har god kvalitet og OK priser.

Brushpens med større pensel

Steg 2, pensel

Brush lettering med pensel er nivå 2 (syns jeg). Men når du er klar å ta steget videre til pensel, så er det veldig morsomt og kreativt å klare å skrive med pensel.

Min favoritt pensel er helt klart KUM Memory Point Rund, og de finnes i mange forskjellige størrelser. (Disse for du også kjøpt på samme sted som nevnt over.) De er lette å bruke og fungerer perfekt sammen med vannfarger. En lur måte å begynne på (som jeg fortsatt gjør), er å først skrive teksten med en lysgrå brushpen, eller lage en «skisse» med en blyant. Deretter fyller du i teksten du skrevet/skissen med pensel sammen med den vannfargen du skal bruke.

KUM Memory Points Brush Round

Her kan man velge å blande to eller tre farger sammen, som det blir veldig fine resultater av. Det er litt teknikk i det også, og vanskelig i begynnelsen. Så her bør man absolutt sjekke ut ulike instagram kontoer og youtube videoer for inspirasjon (søk på brushlettering, så får du mange treffer).

Steg 3, Water brush, eller vannpensel

Jeg vil gi også gi tips om vannpensel. Det er en pensel som har en beholdere som du fyller med vann, dette holder spissen på penselen våt under hele tiden du skriver.

Du blir litt mer fleksible når du bruker vannfarger og du trenger ikke å «jobbe» så rask for at fargen du bruker ikke skal tørke. Denne bruker jeg ofte når jeg skal blande ulike farger sammen. Disse vannpenslene får du kjøpt Tudos.no, penstore.no, panduro.no og mange av de ulike bokhandelkjedene.

Jeg anbefaler deg å ikke kjøpe de som er billigst, men de med «mellompris». Hos tudos.no kan du få kjøpt et kitt med tre vannpensler som jeg syns funker veldig bra. Da får du 2 spisse størrelser, og en som har en flat spiss.

Tombow vannpensler fra tudos.no

Steg 4, farger

Når du begynner å skrive med brushpens, syns jeg svart er den beste fargen å begynne med. Du holder deg mer fokusert på å lære å skrive og blir ikke «distrahert» av alle farger. Men når du har kommet forbi det grunnleggende og føler at du mestrer skriften, da er det på tide å prøve seg med flere farger og bli mer kreativ!

Jeg anbefaler å teste disse fargene:

Ecoline vannfarger og fargepalett

Dette er mine tips på materiell du bør begynne med for å komme i gang med brush lettering.

NB! >> Neste uke gir jeg tips om ulike papirtyper du trenger når du skal skrive brush lettering.

Meld deg på mitt nyhetsbrev så får du mer info om nyheter, tips og råd.